Vi kender alle sammen følelsen af, at man ikke kan mærke nogen problemer med tænderne, så man behøver ikke at gå til tandlæge. Du børster 2 gange dagligt, måske endda bruger tandtråd, men selvom du gør en ihærdig indsats hjemme, kan du ikke rense dine tænder fuldstændig. Tænder har 5 sider, som skal renses, og det er individuelt, hvor meget man skal gøre. Uanset hvordan dine tænder er, kan en tandlæge hjælpe med at se sygdomme, du ikke kan se med det blotte øje, og rense tænderne, så din mund er fri for sygdomme.

Tandlægebesøg er individuelt

Vi ved, at der er mange, der søger: Hvor ofte skal man forbi en tandlæge? Det kan vi ikke svare på, fordi der er meget forskelligt fra person til person. Alle danske tandlæger bruger nu ”farvekoder” til at forklare dig, hvordan dine tænder og tandkød har det. Tandlægerne arbejder efter princippet rettidig omhu, som betyder, at du skal komme så lidt til tandlægen så muligt, men så meget så muligt ved nødvendighed – dog skal du helst ikke holde væk i længere tid end 2 år.

  • Hvis du er inden for den grønne kasse, har du ingen aktive sygdomme og lav risiko. Det betyder, at du bliver tjekket hvert 1-2 år.
  • Hvis du er inden for den gule kasse, har du aktive sygdomme og forhøjet risiko for forværring. Her skræddersyes et individuelt behandlingsforløb.
  • Hvis du er inden for den røde kasse, har aktive sygdomme og høj risiko for forværring. Igen skræddersyes et individuelt behandlingsforløb – dog kan ikke alle sygdomme rettes op på.

Undgå at betale dyre domme ved tandlægen

Uanset hvilken kasse du ender med, er en god huskeregel at få et tandlægebesøg hvert år. At gå til tandlæge kan koste flere penge end man havde forventet, så det er bedre at få gjort noget ved eventuelle sygdomme løbende. Vi kender godt det med at udskyde tandlægebesøget, men det er bedre at besøge en tandlæge, selvom der ikke er noget galt, end hvis du pludselig har sygdom.