Mælketænder – fra spædbarn til barn
Mælketænder forbinder man oftest med tandfeen og en lille kistelignende holder, hvor forældre har en tendens til at gemme op til flere af dem i. Og det er egentlig også væsentlige dele af at bestemme, hvad mælketænder egentlig er, hvornår vi har dem, og hvad de bruges til. Det er nemlig tænder, der begynder at bryde frem omkring 6-månedersalderen, hvorefter de som regel er helt på plads omkring 2-årsalderen, for så at blive løse og falde ud mellem 6-12-årsalderen. Alt imens de stykvis falder ud bliver de naturligvis lagt under puden, hvor man venter utålmodigt på en mønt fra tandfeen. Har du også undret dig over naturen bag det midlertidige tandsæt, man får som barn? Så kan du i dette indlæg blive klogere på, hvad mælketænder egentlig er, og hvordan de plejes korrekt.
Den første tid med mælketænder
Det er ingen hemmelighed, at vores krop og evolutionære biologi er en magisk størrelse, der rummer mange flere mysterier, end vi nogensinde kommer til at løse. Mælketænder er måske ikke længere et mysterium, men de er ikke desto mindre et resultat af vores krops uovertrufne intelligens. Mælketænder er nemlig ikke kun til for, at barnet kan lære at tygge, imens de bliver ældre. De fungerer som deciderede ”pladsholdere”, der sørger for, at kæben vokser og udvikler sig normalt, så der er plads til de nye og større tænder ved 6-12-årsalderen. Hvis dit spædbarn er begyndt at vise nogen af følgende symptomer, er det første tandsæt nok på vej:
- Barnets gummer er røde og hævede eller hvid og føles en smule hår
- Barnet savler mere end normalt
- Barnet har et ønske om at bide i hårde genstande
- Barnet sover dårligere på grund af irritabilitet
- Kan være forbundet med diarré og feber, men hvis feberen varer mere end et døgn skal en læge kontaktes
Sådan plejer du dit barns mælketænder
Dit barns midlertidige tandsæt skal også plejes lige så vel som det permanente, der kommer senere. Det anbefales også, at man faktisk allerede starter med at børste tænder på sit barn efter den første tand er brudt frem. Så kan barnet vænne sig til oplevelsen, og den ene tand holdes også ved lige. Her får du de bedste tips til at pleje dit barns første tandsæt:
- Brug en mild tandpasta til børn, der indeholder fluor – brug kun et meget tyndt lag.
- Børst med små cirkelbevægelser og husk alle tændernes flader.
- Hvis dit barn ikke synes om at få børstet tænder, så prøv at gør det til en positiv oplevelse. Gør det foran et spejl, så de kan se sig selv imens, eller brug et æggeur, hvor de kan holde øje med, hvornår det er slut.
- Børst tænderne to gange dagligt, som du selv gør
Det er vigtigt at hjælpe dit barn med at børste tænder helt frem til omkring 12-årsalderen, så de lærer, hvad det vil sige at gøre det ordentligt.